Deel deze pagina

Verzenden

België scoort merkelijk beter in de EPI-index 2012 dan in vorige edities

afbeelding Environmental Performance Index 2012

België scoort merkelijk beter in de EPI-index 2012 dan in vorige edities. In het voorbije decennium kon België zijn score met 10 punten (12 %) verbeteren. Hierdoor neemt  België plaats 24 in op een totaal van 132 landen en behoort het tot de groep van de zogenaamde strong performers. In EPI 2010 strandde België nog op een 88e plaats op 163 landen.

In de groep van de Europese landen bevinden we ons op plaats 19 van 30 landen in het gezelschap van Denemarken, Polen, Slovenië en Spanje. In het algemeen scoort België zeer goed op het vlak van milieu en gezondheid in de EPI 2012, maar op het vlak van gezondheid van ecosystemen doet ons land het minder goed. In het algemeen is de score gericht op de evaluatie van het milieubeleid (performance) en niet zozeer op de milieukwaliteit.

Voor het eerst publiceert EPI ook een ‘trendindex’. Deze geeft aan in welke mate landen al dan niet vooruitgang boeken op het vlak van leefmilieu. Door de sterke evolutie het laatste decennium nestelt België zich op plaats 9 voor die trendindex, en behoort hiermee tot de kopgroep van de zogenaamde ‘strongest improvers’.

Deze resultaten sporen in belangrijke mate samen met de bevindingen voor Vlaanderen in de MIRA-rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij: de milieudruk neemt duidelijk af, de  milieutoestand verbetert eveneens zij het iets trager. Maar ook, de veranderingen zijn nog dikwijls onvoldoende om de doelstellingen te halen.

Tot slot: dergelijke indexen en rankings moeten met de nodige kritische blik bekeken worden. Afhankelijk van de gebruikte methodiek en data kunnen dezelfde cijfers tot verschillende uitkomsten leiden. In vergelijking met de vorige edities is de datakwaliteit en de methodologie volgens de auteurs aanzienlijk verbeterd, maar door gebrek aan bepaalde data in alle onderzochte landen werden sommige milieuproblemen niet meegenomen in de index (bv. NOx, afval).

Meer info op: http://epi.yale.edu/
Link naar MIRA-indicatoren