Deel deze pagina

Verzenden

Dikke-truiendag 2010: wat brengt de toekomst?

campagnebeeld Dikke-truiendag 2010Op vrijdag 12 februari 2010 vindt de zesde editie van Dikke-truiendag plaats. Deze actie van de Vlaamse overheid zet mensen aan om energie te besparen thuis, op school en op het werk. Dit kan eenvoudig door een dikke trui aan te trekken en de verwarming een graadje lager te zetten.

 

Het scenariorapport ‘Milieuverkenning 2030’ toont aan dat er bij de huishoudens en de sector handel & diensten (scholen, kantoorgebouwen, ziekenhuizen …) een zeer groot potentieel aanwezig is om energie te besparen. Ongeveer de helft van het totale energiegebruik bij handel & diensten, en zelfs 70 % bij de huishoudens gaat naar het verwarmen van woningen en gebouwen.

 

Door optimaal te isoleren (daken en vensters), oude en vervuilende verwarmingsinstallaties te vervangen door moderne en efficiënte exemplaren, en door gebruik te maken van hernieuwbare energie (bv. door zonneboilers of zonnepanelen) kan het energiegebruik voor gebouwenverwarming met meer dan de helft worden teruggedrongen tegen 2030. Maar energie besparen kan ook door kleine aanpassingen in ons gedrag, zonder daarbij aan comfort te moeten inboeten: de thermostaat een graadje lager zetten, het licht uit doen in niet gebruikte ruimtes, energiezuinig koken, het stand-by gebruik van elektrische apparaten beperken …

• Lees meer over de evolutie van het energiegebruik en de uitstoot naar de lucht van de sectoren huishoudens en handel & diensten in de Milieuverkenning 2030.
• Lees meer over Dikke-truiendag.
• Meer handige tips om energie te besparen.